BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, April 9, 2011

Rainbow Cake

Finally impian dah tercapai..heee...about a month ago, tengok post kt blog emy , pastu macam berkenan plop tgk kek tu...kiut...pastu pny la survey2 kt utube, blog2, enck google dan sbgainya...akhirnya projek tu jd projek terbengkalai..hahahaha.....smlm br ada kerajinan dan kekuatan utk buat kek ni...bhn2nya x susah pun, cara2 pun sng je..cuma step nk warna2kan tu la macam leceh sikit...tp final product mmg puas hati..comel..terharu ok tgk yg dihajati dah ada dpn mata..hehe..so, nilah dia...taraaaaa....


abaikan deco2 comot di sekitarnya..sy budak br blaja...huhu


sumber resepi: reka2 sendiri mlalui tips2 dr sumber2 spt di atas...

bhn2 kek
-500g spongemix
-500g telur
-100g air
-100g minyak
-1/2 cmt cuka makan
-pewarna (ikut brape warna korg nk buat..atas tu ngelat sikit.x cukup 7..hehe)

cara2nya:-
-alaskesemua loyang dgn kertas minyak dan minyak..panaskan oven 160 darjah
-putar spongemix + telur + air smpai kembang...(warna dia akan jd lbh cerah bila dah kembang)
-tmbah minyak dan kaup rata mggunakan senduk kayu..tmbh 1/2cmt cuka...
-bahagi 6 bahagian..warnakan ikut warna pelangi..kacau rata2...
-masukkan dlm loyang masing2 yg dah dialaskan tadi...
-bakar dlm 15 minit...kalau oven panas, turunkan sikit suhu..sbb lapisan nipis2, jadi cpt masak/garing...
-sejukkan

krim-
2 cwn non uht whipping cream

cara2:
-putar smpai kembang....pastu boleh decorate sesuka hati..
-cara sy, ltk lpisan pertama, pastu sapu krim, susun lapisan kedua, ltk krim lg...buat smpai habis..ikut suka korg la nk susun cemane tp ikut susunan pelangi la cantik kan...(sila keluarkan formula2 lama anda, michael jackson kn halau balik india utara<---contoh...hahaha)
-pastu crumb coat keseluruhan kek bg cntik rata, masuk dlm fridge dlm 1 jam...pastu br buat final coating ngn deco luar...
-siappp.....ready 4 celebration...


nota kaki,tangan dan mulut:-
-utk spongemix, ingt formula basic dia 5:5:1:1 ----> spongemix: telur : air : minyak
*air dan telur boleh saling topup..telur kurg, tmbh brpe gram x cukup tu kat air..vice versa..
-cuka ditambah utk bg warna dia naik sikit...
-sy buat 1/2 adunan skali pukul sbb sya hny ada 3 loyang sma saiz dan oven pun muat 3 tu je la..
jd kiranya buat 2 pusingn la...


Sekian, Selamat Mencuba........ ^_^

8 Cerita baru:

yatie Awang said...

wahhh!!!!!sedapnya....

aDyLLa OmaR said...

syedappnyaaa.. comeyllnyaaa~

Miss Star said...

nak tempah tuk bday kwn pada 5mei nnti leh?ehehe

Cik Jijah said...

~yatie : sedap2...hehe..tp rasa dia mcm kek span biasa je ni...tp tang rupa la yg sedap mata memandang...

~dillabong:hehe..wat la weh..hntr ke aku ms bday nnti..hehe

~miss star~boleh3...hehe..tp kn compile skali dgn hadiah r...haha

White Mas said...

alaaa..cantiknya kek...how much cmni?

Ruqaiyah. said...

bestnya! >.<

Cik Jijah said...

white mas~ x pnah jual lg stakat ni...hee..^_^

Ruqaiyah~mmg best kek ni...cuba la buat...seronok bila potong...hee

Humas Pemkab Tegal said...

Jadi Pingin Ultah Maning..............