BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 26, 2008

Cuti Oh Cuti.....


Lama tak update blog ni. Bukan tak ada masa, tapi x ada idea. Huhu. Sekarang ni, rata-rata mahasiswa-mahasiswi sedang bercuti walaupun ada yang pergi latihan industri dan sebagainya (maaf la ye bagi yang tak betul-betul bercuti tu :-). Yang penting, mahasiswi ni dah 7 hari balik kampungku yang tercinta...Bukit Payong, Marang , Terengganu..(hehe..promote kampung sikit).


Hmm..sepanjang tujuh hari tujuh malam kat rumah ni, apa saya dah buat ye??. Mungkin salah satu keburukan cuti ni (bagi saya la) jadi MALAS sebab tak ada kerja yang secara spesifiknya perlu dibuat. Contohnya, kalau time belajar, kita kena study..Benda yang mesti tidak dapat tidak akan kita buat. Kesimpulan daripada bebelan di atas, apabila ada banyak kerja yang menanti kita, kita akan organize segala kerja dengan baik berbanding waktu tak ada kerja untuk dibuat yang menyebabkan kita cenderung untuk buang masa dengan perkara tak berfaedah. Malah kerja yang kita lakukan juga akan lebih berkualiti kerana kita akan lebih komited terhadap satu-satu perkara yang kita perlu lakukan. Semuanya berdasarkan pengalaman saya sendiri dan maaf andaikata anda tidak bersetuju. Salah satu cara saya untuk memastikan kerja-kerja tak terbengkalai, List down semua kerja yang perlu dibuat. Susun ikut priority dan dateline. Lepas tu tulis besar-besar dan gunakan dakwat yang warnanya menarik perhatian anda. Buat cantik-cantik pun tak apa asalkan tak sayang untuk diconteng selepas itu. Then, tampalkan kertas tu kat tempat yang selalu kita lihat. Bila dah siap satu-satu kerja tu, ambil marker dan potong apa yang dah siap. Wah, kerja siap, hati pun puas.

Rasanya entri ni dah menyimpang sedikit daripada tujuan asalnya..Ok, kita sambung balik apa yang dah dilakukan sepanjang cuti 7 hari ni...

Pertama, projek tanaman kailan...
Sebagai seorang pelajar pertanian, ilmu mesti dipraktikkan..
jangan sekadar bertani di dalam amali untuk markah sahaja..
So, sempena cuti ni, saya merancang dan telah melaksanakan projek ni..
Sekarang hari ketiga, anak-anak pokok dah bercambah walaupun ditanam di dalam pasu dan diletakkan di beranda rumah sahaja lantaran serangan perosak yang banyak..Geramm...
Tak sabar nak tunggu pokok-pokok ni besar dan boleh dituai..hehe..


Benih yang dah bercambah..lalala...

Kedua, Mi Sizzling
Hari kedua di rumah, saya tertarik dengan resepi Mi Sizzling di dalam majalah SAJI Mei 2008..
Lalu dengan penuh kesungguhan, saya ke kedai untuk membeli segala bahan dan makan mee sizzling di restoren as a benchmark untuk tentukan tahap mi sizzling yang saya hasilkan..
Akhirnya, semalam saya berjaya membuat mee sizzzling 'home-style' sebab tak ada pinggan khas tu. Apapun, rasanya tetap sedap dan terima kasih buat SAJI atas resipi tu.

Sekadar gambar hiasan...hehe...

Ketiga, perihal adik bongsuku..
Hari ini, adikku Hamizah a.k.a Ami telah bertolak ke Kelantan untuk menyertai pertandingan kawad kaki peringkat kebangsaan. Macam susah nak percaya. Lebih-lebih lagi sekolahnya (my former school) bukan sekolah di kawasan bandar mahupun popular tapi sebuah sekolah di kampung (belakang rumah je). Tahniah buat beliau dan doakan pasukan SK Padang Mengkuang berjaya di sana. Aminn...

Adikku, Wan Nur Hamizah... :-)


Rasanya itu sahaja coretan peristiwa sepanjang 7 hari di rumah..jumpa lagi di entri yang akan datang..bubbye..wassalam...

3 Cerita baru:

lalalalah said...

Caiyok Ami!!...
hohoh;p

ThUmBeLiNa said...

wan nur hamizah kena panggei "jijah" gak ke?..huhu..

jijah@DemiUMT said...

x yah..pggil 'hamzah'...hehe..
x la..pggil dia ami..
lgpun nm sy kt umah lain la..hehe..