BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 3, 2010

Ayam Ungkep dan perkembangan terkini ^_^

Assalamualaikum semua.....eheh...lm x update blog...bizi..haha...bizi bermalas-malasan di rumah...hehe....btw, skrg ni sy cuma tggal nak edit tesis utk jilid dan tggu results semester ni...cuaks....hee...jyga perlu untuk mencari kerja...any job vacancies, bagitaulah ye..eheh...

so, spnjg beberapa mggu di rumah ni tak banyak cerita pon, tiap2 hari jadual sama je...pagi masak breakfast, pahtu lunch, pahtu cite indon, lepas tu cite filipina, lepas tu cite lagenda, lepas tu cite Adamaya....malam karang sket Asmaradana plak....esok episod last..woot3...eheh...tu je le kerjanya..lama2 boleh meletop tv tuuu....hee..

hoho...mggu depan mungkin balik umt kejap....ada project baik pny..hehe...mggu lpas lepak umah kakak kat kuantan..mggu ni br blik sini...hoho...so, hr ni masak Ayam Ungkep ni.....resipi jawa..kutip kat umah kak hana yg jauh kat jepon tuuu....haa...ni link dia... (Ayam Ungkep kak hana)...saya copy paste kat cni ye kak.....sedap neh...serious.....family pon ckp best...so, sila2 cuba ye....

Source: kamera cabuk...haha

From Hanamemories.blogspot.com yg link kt atas tuuuuuu

Bahan-bahan
  • 500g ayam - dipotong kecil
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar (pakai serbuk pny)
  • *1 sudu makan jintan putih (pun sama...serbuk juga)
  • *1-2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas (baru best...hee)
  • 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali (me ikut k.hana, blend sajo)
  • sekeping asam keping
  • garam
  • air
Cara-cara
  • tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
  • masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas
Nota utk rujukan diri sendiri dan anda juga kalu mahu...hee:-
*kurgkan minyak...dah la sakit tekak...hee
*mcm x yah letak garam @ ltak sikiiit je lpas ni.....me x pasti adakah garam yg ada kt dapur tu terlebih masin atau apakah...hee


ok.....nak say bye2 dah hari ni...maap la, penulisan agak gila hr ni..sbb da lm x masuk kelas...ehehe...klas memandu bila la nk start masuk...hehehe.....ni ada gmbr my cousins yg br dpt new shoes....cute3.......heee....

Tasnim yg masih blom konfiden dgn kasut br...hehe...

byebyebye.........
p/s: mula rindu dgn budak2 DEMI and my classmate....huuu....rindu2...korg rindu ai x?????hehe


Lots of love,
~Jijah~

5 Cerita baru:

miss_star said...

hahah...jd chef kat umh jelah Jah aka bibik.masak best dah tu :P

Murshidi & Marahaini said...

anne: duh?? masakan keturunan aku kott..aku tangan seblah korek idong pon buleh masak ungkep~ ;p

Cik Jijah said...

aisyah~mmg pon..jd bibik ni..tp ok la..ada 2 org bibik...hehe

anne~ceh...blagak siot...haha...nk buat cemane, aku x dak darah keturunan ko tu...kn blaja sndiri...sob3....haha

CeqGu said...

salam jijah...sedapkan ayam ungkep ni...tadi try masak sikit...sampai terlupa nak amik gambo...so ni nak mintak izin tempek gambar yg jijah masak tu dalam blog saya...boleh la yer...nanti saya mention amik dari blog jijah...thanks

Cik Jijah said...

mmg sedap...ambik je gmbr tu...xpe..
^_^