Assalamualaikum.....hehehe....selamat bercuti bg yg masih di dalam mood raya tuh....ehehe....saya dah nak balik hostel esok dah...huu...ada lagi cuti baki 2 hari tapi tak boleh duk rumah lama-lama....kerja tak jalan...eheh..macam la jalan sangat kalau balik asrama..hehe..lama tak update blog sejak balik rumah ni..hehe....tuan cuti, blog pon cuti jugak la kan...hehe...ok....nak upload resipi Sup Kentang....cedok dari majalah SAJI edisi bila ntah...dah lama kot...pastu olah2 sendiri sket2...haha...ni buat sebab lama dah tak makan...buat cicah dengan garlic bread pon masyuk juge....dulu pernah buat sup ni untuk jualan kelab masa ada buat jual dulu2 tuh...laku juge..ok la...selamat mencuba.....
Bahan-bahan :-
5-6 biji kentang (potong-potong)
1 labu bawang besar (mayang)
2 kiub pati ayam
daun sup atau saderi kalau suka
air
minyak masak
Cara-caranya :-
- Tumis bawang besar tu...masukkan kentang yg dah dipotong-potong itu...saute kan sekejap.....lepas tu masukkan air bila dah naik bau...jangan sampai hangus itu bawang ye...air tu agak2 tenggelam la kentang kita tu.. tambahkan kiub pati ayam, saderi @daun sup dan rebus sampai kentang lembut....
- sejukkan sekejap supaya blender anda tidak rosak...hehe...lepas tu blender bahan2 tadi tu semua sampai sebati...
- tuang balik ke dalam periuk dan masak balik....sesuaikan rasa dengan menggunakan garam, serbuk perasa dan sbgainya yg anda sukai...kalau terlalu pekat, sila tambah air.
- sedia untuk dihidangkan.....
Selamat Mencuba,
~Jijah~
8 Cerita baru:
ko nie jijah dh nk abes cti bru upload resepi..
klau ko post awl2 smpat la ak nk try..
siang td ak wt pe bnde ntah..
"zetti bakar ala greek"..
tgk dlm rachael ray show..
sdap bangat..
hehehehehe
haha...dah time mcm ni br rajin nk post..hehe
uu...yeke....bwk la kt UMT...eheh
xsmpat smpai dh abes ak ngadap jijah..
hehehehehehehe
wow.....
jijah hebat r..
boleh buke kedai nie...
waduh...waduh...enaknyer sup kentang.
lapar :(
cik jijah!! i nak makan jgk!!
blog ini telah dimasukkan kedalam projek blogger umt
http://blogger-umt.blogspot.com/
Post a Comment